Pas op waar je de aanbouw gaat bouwen. De erfgrens met de buren moet je precies weten. En dat wil zeggen dat je niet zomaar de gevel recht door kan trekken naar achteren. Dan ga je meestal over de erfgrens van je buurman.
offerte
Uitbouw op erfgrens
Houd rekening met de erfgrens en je buren. Om de privacy enigszins te beschermen zijn regels in het Burgerlijk Wetboek opgenomen die het uitzicht op een buurerf beperken. In onderling overleg met je buren mag je wel van de wet afwijken. Bekijk de uitbouw offerte
Uitbouwen tot het perceel
Ook zijn er regels voor de vergunning over bouwen op of in de buurt van de erfgrens. Bij veel woningen staat de buitenmuur precies op de erfgrens. Wil je bij het uitbouwen van bijvoorbeeld de woonkamer deze muur rechtdoor trekken, dan bouwt je een klein stukje op het perceel van de buren. Dat mag helaas niet.
Om over de erfgrens te bouwen heb je dus wel echt toestemming van de buren nodig. Geven de buren geen toestemming, dan zul je de muur met fundamenten volledig op eigen grond moeten zetten.
Hoogte van bouwen op de erfgrens
Volgens het Juridisch loket is het volgende van toepassing qua hoogte van bouwen op de erfgrens:
- Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter.
- Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Op de grond van de buren
Soms wordt er bij het plaatsen van een uitbouw een fout gemaakt, waardoor de uitbouw gedeeltelijk op de grond van de buren komt te staan. Ook kan een muur na verloop van tijd gaan overhellen over de erfgrens met de buren.
Als het wegnemen van het overstekende of uitstekende gedeelte voor je onevenredig nadelig is ten opzichte van het nadeel dat de burgen lijden bij handhaving van het overstekende gedeelte van de aanbouw.
Dan kan vervolgens de bestaande situatie in het algemeen gelegaliseerd worden door overdracht van een stukje van het erf of door vestiging van een erfdienstbaarheid. Je zult de buren meestal wel een schadevergoeding moeten betalen.
Buren willen bouwen op jouw grond
Heeft je buurman een omgevingsvergunning om op de erfgrens te bouwen? Moeten zij een schutting, muur of schutting op de erfgrens verwijderen? Dan heeft de buurman jouw toestemming nodig.
Ga voor jezelf na of de grond die de buurman gaat bouwen van jou is. Gemeenten hoeven dit niet te controleren. Denk je dat de buren op jouw grond willen bouwen? Bespreek dit met de buren.
Komen jullie er niet samen niet uit? Zelfs niet met de hulp van een bemiddelaar? Dan kan je naar de rechter stappen. Rechtbanken kunnen bepalen waar de erfenisgrenzen liggen. De rechter kan ook beslissen dat je buurman niet mag bouwen zonder jouw toestemming.
Samen met de buren bouwen
Er zijn voordelen aan het bouwen met je buren op erfgrenzen, zoals het delen van kosten en het verminderen van potentiële conflicten.
Als je van plan bent om samen met de buren te bouwen, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over verantwoordelijkheden en kosten, evenals eventuele toekomstige veranderingen of aanpassingen.
Het kan ook nodig zijn om een juridische overeenkomst op te stellen om de rechten en verantwoordelijkheden van beide partijen vast te leggen.
Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat je begint met bouwen op de erfafscheiding, vooral als je met buren bouwt, om eventuele juridische of bouwproblemen te voorkomen.
Toestemming
Wanneer je van je buren toestemming hebt gekregen om je uitbouw gedeeltelijk op hun grond te zetten, doet je er verstandig aan dit te laten vastleggen door het vestigen van een erfdienstbaarheid.
Hiervoor moet de notaris een notariële akte opmaken. Eventuele volgende eigenaren van het buurhuis zijn zonder deze akte namelijk niet gebonden aan die toestemming.
Kosten
De kosten verbonden aan het bouwen op erfgrenzen kunnen afhangen van verschillende factoren, zoals de omvang en complexiteit van bouwplannen, lokale bouwkosten, vergunningskosten en eventuele kosten van professioneel advies. Ook kunnen er extra kosten zijn voor zaken als het verplaatsen van nutsvoorzieningen of het plaatsen van tijdelijke afrasteringen.
Het is ook om deze reden aan te raden om een gedetailleerd kostenoverzicht op te stellen en professioneel advies in te winnen alvorens te beginnen met bouwen op de grens, zodat je een reëel beeld hebt van de totale kosten en mogelijke uitdagingen.
Veelgestelde vragen
Hoe hoog mag je op de erfgrens bouwen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Uitbouw aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Uitbouw specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Uitbouw specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Uitbouw Offertes, Gratis!